luni, 26 martie 2012

Semnificatia sarbatorii Pastelui

Anul acesta, la ortodocsi, Pastele se va sarbatorii pe data de 15 Aprilie. Daca tot mai este putin timp pana la Paste haideti sa vedem ce semnifica si cum se sarbatoreste aceasta sarbatoare religioasa.

Ce semnifica Sarbatoarea de Paste?

Pastele este sarbatoarea religioasa anuala ce comemoreaza invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare. Aceasta sarbatoare este cea mai importanta sarbatoare a crestinilor, urmata de Craciun, sarbatoare ce comemoreaza nasterea lui Isus.

Pastele crestin are o durata de 40 de zile, cuprinse intre sarbatoarea Invierii Domnului (prima duminica de Pasti) si sarbatoarea Inaltarii Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Inviere, intr-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sarbatoare.

Obiceiuri de Paste

Probabil toata lumea cunoaste acest obicei crestin de Paste: vopsirea de oua rosii, a caror prezenta este obligatorie pe masa de Pasti, cu toate ca in prezent se vopsesc oua si de alte culori.

In folclorul nostru au aparut mai multe legende crestine ce explica motivul pentru care se inrosesc oua de Pasti. Cea mai populara dintre acestea relateaza ca Maica Domnului care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

Cu ocazia sarbatorilor Pascale gospodinele prepara si alte mancaruri traditionale cum ar fi pasca, cozonacul, drobul.

In zilele noastre a aparut un nou obicei datorita faptului ca telefoane mobile sunt asa raspandite, acum toata lumea trimite mesaje de Paste apropiatilor si celor dragi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu