vineri, 16 martie 2012

Sa ne izolam termic locuinta, sau nu?

Chiar daca locuim la casa sau la bloc, cu totii ne dorim ca iarna sa fie cald si placut in locuinta noastra. O modalitate simpla si facila este sa ne izolam termic locuinta, astfel pierderile de caldura prin conductie, convectie sau radiatie se vor diminua foarte mult.

Un alt avantaj al izolarii termice este si factorul financiar, mai ales in perioada de iarna cand costurile la intretinere sunt mari. In primul rand pentru o eficientizare a costurilor acestei izolari trebuie sa apelati la serviciile unui auditor energetic atestat. Acesta este in masura, pe baza unei auditari energetice sa va elibereze un certificat energetic care sa ateste din punct de vedere energetic locuinta dumneavoastra.

Tot auditorul energetic va poate oferi solutiile pentru o scadere a pierderilor de energie si eficientizare pentru producerea energiei termice sau electrice, prin impunerea unor masuri:

  • izolarea termica: placarea peretilor cu polistiren expandat (zapada artificiala), placarea planseelor de subsol si de pod cu polistiren extrudat (acesta este mai dens fata de cel expandat).
  • schimbarea ferestrelor cu unele din PVC cu geam termopan, daca acestea sunt vechi din lemn.
  • izolarea tevilor de apa calda pentru a minimiza pierderile de caldura.
  • inlocuirea becurilor cu incandescenta cu unele economice.

Trebuie sa luati in calcul si faptul ca primariile ofera subventii pentru reabilitarea termica a blocurilor.

Concluzie:

In urmatorii ani se va pune accent din ce in ce mai mult pe eficientizarea consumului de energie, fie termica fie electrica deoarece resursele naturale sunt limitate. Chiar daca rezultatul imediat pentru utilizatorul de rand este o economie financiara, trebuie avut in vedere si acest aspect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu